divendres, 9 de desembre del 2011

Seria el món millor sense normes?

Abans de començar a parlar sobre aquest dilema cal definir be el significat de la paraula norma: Una norma es una pauta que ens indica el que tenim que fer ( i el que no podem fer) , ens orienta a com ens hem de comportar etc.

Aquestes normes es regeixen per reglaments o lleis en relació amb les creences i valors que tenen un determinat grup per a poder viure en harmonia. Aquesta harmonia del conjunt de persones es anomenat societat.

Solem adoptar unes normes amb l’ajuda de l’estat. Com per exemple: Professors (a l’escola ) , els pares ( a l’ambient familiar ). Les normes i tots aquests valors compartits fan possible la convivència.

Pel que fa aquest dilema trobem diferents filosofies i idees respecte a les normes:

- L’anarquisme: Oposició i abolició de l’estat, l’autoritat, control social que s’imposa a l’individu etc ( Món sense normes).

- L’estat just de Plató : tres estrats socials: governants, guerrers , treballadors . Aquesta combinació segons Plató crea l’estat perfecte.

Opinió personal: Jo crec que en una societat són necessàries les normes degut a les ambicions que pot arribar a tindre l’ésser humà i les maldats que pot arribar a fer per el seu propi interès. A més a més una societat amb normes també proporciona drets que probablement en una societat sense normes no tindríem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada