dilluns, 12 de desembre del 2011

Neixem com una pàgina en blanc?

Aquesta és una bona pregunta.

Si li preguntéssim a Plató, ens diria que ...no. Abans de néixer, mentre controlem els cavalls en el món de les idees, la nostra ànima intenta mirar les idees que ens envolten. Llavors, en el moment que perdem control dels cavalls, caiem al món sensible i tronem a néixer.
Segons Plató, el coneixement és el recordar les idees que vam veure en el món de les idees. Per tant, tenim un pre-coneixement.

Si la pregunta fos contestada per Aristòtil, ens diria que sí. Que quan naixem no tenim cap pre-coneixement, com afirma Plató, sinó que el coneixement ens arriba a través dels sentits, com el tacte, el gust, ...

I si jo respongués la pregunta us diria que no em decanto ni per un ni per l'altre. Crec que quan naixem, no tenim cap pre-coneixement com diu Plató, ni som una pàgina en blanc com afirma Aristòtil, sinó que tenim uns instints transmesos a través de la genètica de generació en generació que ens donen el coneixement mínim per sobreviure a la vida. Un exemple és com quan et sents amenaçat(i saps que no pots combatre-ho) i el teu cos reacciona obligant-te a córrer, no és un pre-coneixement, com diu Plató, sinó un instint de supervivència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada