diumenge, 11 de desembre del 2011

Atzar o finalitat?

L'atzar, que es podria dir que és el mateix que casualitat, és un conjunt de causes no conegudes amb el resultat d'un efecte imprevisible. En canvi, la finalitat o causa és el conjunt d'esdeveniments provocats per alguna cosa, relació causa-efecte.
Hume era partidari de l'atzar i Aristòtil de la finalitat. Per Aristòtil els éssers no poden produir-se a sí mateixos si no existeixen una sèrie de causes que ho expliquin, és a dir, tot canvi substancial suposa un canvi de la potència a l'acte i això no és possible si no hi ha una causa que ho expliqui, el primer motor immòbil. En canvi, Hume va negar el concepte de causalitat ja que no hi ha impressió o captació de la causa sinó només dels esdeveniments. També va dir que no es poden fer prediccions.
Personalment, no em decanto per cap teoria en concret però contradient a Hume diria que de vegades sí que es poden fer prediccions ja que per exemple, si fiques la mà al foc et cremes però abans tu ja sabies que passaria. Condradient a Aristòtil diria que ningú neix amb una finalitat concreta sinó que cadascú escriu el seu propi destí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada