dilluns, 12 de desembre del 2011

Democràcia o Tecnocràcia?

Des de l’època dels Grecs s’ha discutit quina forma de govern és la adient per a conduir una societat.

La Democràcia és una forma de govern on tot el poder recau al poble; però aquesta es divideix en dos tipus. La Democràcia directa és aquella en la què la decisió és adoptada directament pels membres del poble i en la Democràcia indirecta o representativa, la decisió és adoptada per persones reconegudes pel poble com els seus representants.

En canvi, la Tecnocràcia és una forma de govern en la que els dirigents exerceixen el seu poder únicament gràcies a la seva competència tècnica o científica.

A l’hora de relacionar aquestes dos formes de govern amb la filosofia, ho podríem fer amb dos filòsofs molt coneguts; Plató i Aristòtil. On Plató és partidari de la Tecnocràcia i Aristòtil, de la Democràcia.

A La República II, Plató ens explica què és partidari de la Tecnocràcia i situa a tres estaments de la societat; al savi com a governador (que coneix el bé suprem i la justícia), al valent com a guerrer i als treballadors com a pagesos i artesans. També es pot destacar que Plató admirava Esparta on es practicava aquesta forma de govern.

Per una altra banda, Àristòtil, era partidari de la democràcia i desitjava arribar al bé col·lectiu a través de la opinió dels membres de la població.

Per acabar m’agradaria aclarar que jo em decanto més per la Tecnocràcia perquè jo crec què és una forma de govern que ens ajuda a tirar endavant aquets societat; sobretot en aquesta època que ens a tocat viure.

1 comentari: