dimarts, 2 d’octubre del 2012

Mapa o territori?

Un mapa és una representació gràfica i métrica d’una porció de territori. D’altra banda, un territorio és una porció de la superficie terrestre que pertany a una nació/regió/ provincia…

Parmènides d’Elea defensava que no ens podem fiar dels sentits. Si analitzem la seva teoría, ens n’adonem que en aquest cas, ni el mapa ni el territori serien reals ja que són un engany.

Per contrari, Heràclit deia que tot està en un canvi constant. Seguint d’aprop la seva teoría, veiem que el mapa (tot i que ell pensi que les coses canvien constantment), és una idea menys exacta ja que és estàtic i els nostres sentits no ens permeten percebre canvis. En canvi, si ens situem en un territori, sí que podem veure canvis amb els nostres ulls (ni que siguin petits moviments) per exemple.

Segons la teoría del mite de la caverna que va plantejar Plató, existeixen dos mons: el primer, és la caverna on el que la persona coneix no són més que imatges reflectides de la realitat. Quan surt de la caverna es troba amb el món de les ideas que és més cert i real.

L’equivalent a la caverna per tant, seria el mapa ja que no és més que una projecció de aquell territori que òbviament és més real que una imitació d’aquest.

Jo opino que un mapa és una projecció del territori i està bé per coneixer la forma, però per poder coneixer bé un indret has d'estar-hi en ell

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada