divendres, 30 de novembre del 2012

Existeixen els déus?



Aquest dilema sempre ha generat un gran debat en el món de la filosofia, importants filòsofs han parlat molt d’aquest tema i, arrel d’això, han sorgit diverses postures. Les més importants són aquestes 3: els teistes, els agnòstics i els ateus.
.Teistes: Els teistes defensen l’existència de Déu. Dintre dels teistes trobem com a filòsofs més importants, a Anselm de Canterbury i Tomàs d’Aquino. Anselm de Canterbury proposa un argument ontològic per demostrar l’existència de Déu, on afirma que no cal demostrar l’existència de Déu perquè és evident que existeix. En aquest argument diu que tothom té una idea de que Déu és un ésser del qual no es pot pensar res més gran (és superior a tot), però aquest Déu no només ha d’existir en el nostre pensament sinó també en la realitat, ja que la gent podria pensar en un altre Déu que fos més gran i això seria impossible. Per tant, Déu , que és allò a partir del qual no es pot pensar en res més gran existeix tant en el pensament com en la raó.
Després tenim a Tomàs d’Aquino. Tomàs d’Aquino demostra l’existència de Déu a partit de les seves 5 vies, on diu entre d’altres coses, que tots els fenòmens que passen en el món són provocats per una única causa, que és Déu.
.Agnòstics: Els agnòstics defensen que no podem comprovar si els Déus existeixen o no ja que no sabem res sobre ells. Un dels agnòstics més importants va ser Protàgores, que va fer una crítica a la religió basant-se en això i l’escepticisme.
.Ateus: Són els que estan més en contra de l’existència de Déu. Entre ells, tenim a Marx i Nietzsche. Marx defensa que la religió és l’opi del poble ja que enganya a la gent i els hi fa oblidar la realitat, i Nietzsche afirma que Déu ha mort, i com que Déu ha mort hem de donar pas al superhome, i aquest superhome només s’hi pot arribar a través de 3 esperits: el del camell, que simbolitza tots aquells que obeeixen i compleixen amb el que se’ls hi diu, el del lleó, que representa no complir amb les normes, ser rebel i anar a la teva, i finalment el del nen que viu lliure de prejudicis i crea nous valors.
Finalment, en quant  a la meva opinió personal,  estic a favor dels agnòstics ja que crec que, avui en dia, no hi ha suficients proves per demostrar si Déu existeix realment o no.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada